058 2135385 (ma-vr 9.00- 17.30 uur)

Over Schweigmann

Winkel Leeuwarden

Schweigmann Kinderkleding is een familiebedrijf dat is opgericht in 1885. Onze kracht ligt in het aanbieden van een topcollectie in het middenhoge segment. Dit combineren we met de  best mogelijke service. In de winkel concenteren we ons op het helpen van de klant bij de keuze. Online bieden we een uitstekende klantenservice en een snelle levering.

Onze winkel bevindt zich in Leeuwarden, op de Nieuwestad 109. De winkel zit op een toplocatie en is een grote winkel met kinderkleding en babykleding. 

Los van de winkel hebben we een kantoor en magazijn voor de webshop. Hier werken we met een apart team aan het afhandelen van orders en hier zit onze algemene klantenservice. 

 

Geschiedenis

Schweigmann Kinderkleding is opgericht in 1885. Margaretha Maria van den Borg startte de winkel, als echtgenote van August Clemens Schweigmann. Vrouwen mochten in die periode geen winkel op hun eigen naam hebben, vandaar dat de naam van haar verloofde werd gebruikt en aan de naam ‘Schweigmann’ kwam. De eerste winkel in kinder- en babykleding van Schweigmann was gevestigd aan de Wirdumerdijk 41 te Leeuwarden.

In de jaren ‘30 namen drie dochters van August Clemens Schweigmann de winkel over. Onder hun leiding werd Schweigmann Kinderkleding steeds groter. Lucia, Francisca en Maria runden de winkel tot 1954.

In 1954 nam George Schweigmann de winkel over. Samen met zijn zus, Tiny, breidde hij de winkel nog verder uit. Onder zijn leiding werd de tweede vestiging geopend in Drachten. Tevens breidde Schweigmann in 1968 naar de Nieuwestad 109 in Leeuwarden, waar de winkel zich nog bevindt.

In de jaren ‘80 namen George Schweigmann (jr) en zijn vrouw Rita het bedrijf over. Onder hun leiding werden winkels geopend in Zwolle en in Heerenveen.
In 1985 vierde Schweigmann haar 100-jarig bestaan. Dit werd onder andere gevierd met twee olifanten die door het centrum liepen. Kinderen konden op deze olifanten een ritje door het centrum van Leeuwarden maken.

In 2000 werd Schweigmann Kindermode publiekswinnaar in de wedstrijd ‘Modezaak van het jaar’. Deze wedstrijd werd georganiseerd door modevakblad Textilia’s.

Het filiaal in Drachten werd in 2008 gesloten. Bij de opening in de jaren 60 waren er slechts zes kinderkledingwinkels. In 2008 was dit aantal gestegen naar ongeveer 25. Hierdoor was het voor Schweigmann niet meer aantrekkelijk om de winkel in Drachten aan te houden.
De zoon van George Schweigmann startte in 2008 de webwinkel Schweigmann.nl. Deze online shop wordt gezien als de vierde winkel.

In 2009 kwam Edgar Davids langs om de nieuwste jongenscollectie van het kledingmerk waar hij het gezicht van is, te promoten. De 74-voudig international deelde handtekeningen uit aan de kinderen die hiervoor speciaal naar de winkel waren gekomen.

In 2010 werd het 125-jarig jubileum gevierd. Er werd een speciale jubileum-brochure gemaakt en er waren speciale acties voor klanten.

In 2013 maakte Schweigmann bekend dat de winkels in Zwolle en Heerenveen gaan sluiten. De twee filialen leverden niet genoeg rendement meer op. Schweigmann gaat zich nu helemaal richten op de winkel in Leeuwarden en de webshop.